‘Gebroken dromen’ Larry Crabb (over pijn en lijden)

Shattered Dreams: God's Unexpected Pathway to JoyShattered Dreams: God’s Unexpected Pathway to Joy by Larry Crabb
My rating: 4 of 5 stars

‘Gebroken dromen’ wie heeft ze niet? Later als ik groot ben… vul zelf maar in. Maar zijn ze uitgekomen? Die plannen die je had? Die doelen die je voor jezelf voor ogen had?
En nu? Welke wensen/dromen zijn er nu nog? Doe je aan plannen voor later? Als ik met pensioen ben dan… of als de kinderen groot zijn gaan we…
Hoe vaak gebeurt het niet dat ziekte, een onverwachte wending roet in het eten gooit? Hoe kan God nou toestaan dat die overlijdt, of dat ik mijn baan verlies? Als er een God is, dan zou Hij toch zeker niet…

In ‘Gebroken dromen’ behandelt Larry Crabb deze worsteling. Hij komt niet met makkelijke antwoorden en ook niet met een oplossing. Hij laat zien dat de worsteling reëel is en er mag zijn, zelfs een doel dient. Als voorbeeld neemt hij Naomi, de schoonmoeder van Ruth, die met man en zonen tijdelijk de honger in Bethlehem gaan ontvluchten. Hoe anders dan gepland loopt het. Eerst sterft haar man, en vlak na hun trouwen sterven ook haar beide zoons. Hoe kan God dit nou doen of toelaten? Zelf noemt ze zich voortaan Mara = verbitterd, dat zegt genoeg.

Het antwoord voor veel gelovigen is vaak dat God een plan heeft en dat je dat moet accepteren etc. Maar daarmee is verdriet niet weg. De moeder (zoals Naomi) die ooit haar kind verloor heeft bij het vasthouden van een kleinkind echt het verdriet niet achter gelaten, misschien verdiept het zich zelfs. De leegte in je hart, de pijn is door niets weg te nemen. Zoeken naar geluk in seks, geld of macht doet soms de pijn verdoven, maar weg is het niet.

Volgens de schrijver is die leegte nodig om een echte relatie aan te gaan met God. Als de mensen geen antwoord hebben en je echt nergens anders heen kan, pas dan kan je je overgeven aan God. Dit is de leegte die de Heilige Geest wil vullen. En nee daarmee is je verdriet niet weg, je worsteling ook niet voorbij en ook je droom nog niet verwezenlijkt. God is geen sinterklaas. Niet elk gebed wordt verhoord niet elke droom biddend bereikt. Wie God op die manier benaderd is alleen bezig met zichzelf en niet met Hem.

Het boek besluit met twee vragen en de daarbij behorende antwoorden. De eerste vraag is: ‘Wie is God, de God die we verlangen te kennen?’ de tweede vraag luidt: ‘Wie zijn wij, mensen die verlangen vreugde in God te ervaren?’. De verrassende antwoorden laten zien hoe scheef onze kijk op God en onszelf is. Lees dit boek en je gaat de antwoorden begrijpen. Wil je je laten vullen door Hem? Worstel je met pijn en lijden, lees dit boek!

In het Nederlands: ISBN 90-6353-39903

View all my reviews