Leerschool | Tara Westover

Leerschool

Leerschool by Tara Westover

My rating: 4 of 5 stars


Geen roman… Zo waarschuwt de schrijfster ons. Was het maar een fictief verhaal, maar het is echt en soms bizar. Een meisje in een gezin dat wereldvreemd wordt opgevoed, ze mag niet naar school, ze mag nooit naar de dokter. Want, zo leert de extreemste vorm van de Mormonen, alles van de overheid en de gezondheidszorg is een complot van de Illuminati.

Voor elke gelovige of iemand met een religieuze opvoeding is dit boek een spiegel. Ongetwijfeld op een andere schaal dan hier beschreven, maar het blindelings volgen van wat je geleerd wordt door je ouders en de rest van je sociale milieu beperkt de vrijheid in je denken. Het beïnvloed in je hele leven de beslissingen die je neemt.

Het boek leest wel als een roman. En dat is een compliment aan de schrijfster, die gevoelig en vlot schrijft over haar eigen jeugd, gesteund door slechts een paar leden van haar familie, verbannen door de meerderheid, waaronder haar eigen ouders. Een must-read. Leerzaam, soms herkenbaar al is het maar in kleine dingen. Een leerschool, voor Tara Westover, maar ook voor elke lezer.

“Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds”