Pastorale | Stephan Enter

Pastorale

Pastorale by Stephan Enter

My rating: 5 of 5 stars


Het boek past in een rijtje Nederlandse literatuur waar ook ‘Knielen op een bed violen’ onder valt. Goed geschreven, mooie zinnen en herkenbaar voor iedereen die is opgegroeid in een (behoudend) religieus gezin.

We volgen broer en zus, Oscar en Louise. Louise komt terug naar het dorp van haar jeugd, na een periode van studeren in de grote stad. Daar heeft ze de wereld leren kennen, ontdekt dat het religieuze waar ze vroeger tegen schopte ook echt niet strookt met de zelfdenkende en goed ontwikkelde mens. Oscar zit nog op de middelbare school en moet de dingen nog ontdekken en een plek geven. Hij wordt geconfronteerd met de culturele diversiteit op het dorp, die wordt vormgegeven door de kerkelijke verdeeldheid en de aanwezigheid van een onbegrepen groep inwoners, de Molukkers.

Deze twee verhaallijnen, broer en zus, zijn beide erg boeiend en herkenbaar. Persoonlijk vond ik de lijn van de zus is eerste instantie boeiender, maar op het eind juist doorslaan op het drammerige af. Terwijl de lijn van Oscar wat trager op gang komt, maar uiteindelijk een veel groter verhaal omvat dan dat van hem alleen. De gevoelens van beide personages zijn in ieder geval herkenbaar voor iedereen die het weigert om een voorbestemde rol op voorhand al te accepteren.

Het boek is een aanrader om te lezen voor ouders die hun kinderen bij hun geloof hebben zien weggaan. En voor de kinderen die die weg hebben bewandeld. Wel zal het soms schuren, pijn doen om geconfronteerd te worden met deze realiteit, maar doet de werkelijkheid dat niet ook al? Neem de moeite om dit te lezen.


View all my reviews