De 16 verschillen tussen de kerkganger en de voetbalfan

Soms is het om inzicht te krijgen in het gedrag van mensen nodig om een beetje te overdrijven. Wat ik hier schrijf is humoristisch bedoeld en zeker geen absolute waarheid. Het is een aanzet voor discussie en zal zeker niet voor elke kerkganger gelden (of voor elke voetbalfan).

1. Een voetbalfan houdt ervan om
te winnen. De meeste kerkgangers kennen de ervaring om anderen te winnen voor het evangelie niet.

2. De voetbalfan houdt van een verlenging, de wedstrijd is spannend. Als de kerkdienst langer duurt dan gebruikelijk dan is men daar niet over te spreken.

3. Een voetbalfan is loyaal aan zijn club, in goede en slechte tijden. Een lid van de kerk stapt over naar een kerk waar het wel gaat zoals hij/zij het wil…

4. De voetbalfan herken je aan zijn kleren, de sjaal en de stickers op de auto. De christen is veel moeilijker te
herkennen, zelfs mensen die vaak met hem omgaan weten niet dat hij christen is.

Voetbal5. Een voetbalfan betaalt grif voor zijn seizoenskaart, tickets en fanstuff. De collecte, vrijwillige bijdrage en de actie kerkbalans is voor de kerkganger wel wat veel van het goede…

6. De echte fan volgt alles van zijn club, alle nieuwtjes en berichten worden gelezen. De kerkganger slaat zijn bijbel misschien wel een keer in de week open.

7. Weer of geen weer, de voetbalfan staat langs de lijn om zijn club te steunen. Als het regent slaat de kerkganger al gauw een dienstje over.

8. De voetbalfan nodigt geregeld iemand uit om mee te gaan, voor een kerkganger is dat erg uitzonderlijk.

9. De passie voor het team of de beste voetballer van de ploeg straalt af van de voetbalfan. De passie voor het evangelie straalt maar zelden af van de kerkganger.

10. Een extra wedstrijd in het midden van de week, de voetbalfan staat langs de lijn. Een extra kerkdienst in het midden van de week, daar lopen weinig kerkgangers warm voor.

11. Een voetbalfan houdt van zijn club, ook al komt de coach nooit bij hem langs. Als de voorganger of dominee niet iedereen bezoekt is de kerkganger erg teleurgesteld.

12. Een voetbalfan zingt en schreeuwt zijn team naar voren. Veel kerkgangers hebben moeite om mee te zingen.

13. De voetbalfan zit graag vooraan in het stadion. In de kerk zijn de achterste banken meer gevuld dan de voorste.

14. De voetbalfan ziet graag de nieuwste technieken toegevoegd worden aan het spel. De kerkganger zegt ‘we hebben het altijd zo gedaan.’

15. Een voetbalfan weet van alle spelers de naam, de kerkganger weet de 12 discipelen nog niet te noemen.

16. Voetbalfans praten de hele week over de laatste wedstrijd. De kerkganger weet de volgende dag niet meer waar de preek over ging.

De credits voor deze post gaan naar blogpost van Thom Rainer die in 2014 een blogpost schreef over fans van American Football en kerkgangers (http://bit.ly/1J3M5Nl)