De kerkdienst is onder het voetbal

Komende zondag speelt het Nederlands elftal de 1/8ste finale van het WK in Brazilië. De wedstrijd zal in het land van het WK om 13.00 uur beginnen, wat betekent dat de klok in Nederland 18.00 uur aangeeft. Een dilemma, want de kerk begint 18.30 uur, dus meer dan een handvol minuten kijken zit er niet in.

In Voorthuizen en Barneveld (u weet daar waar ze tegen de juichpakken waren) hebben enkele kerken besloten om de dienst te verzetten, zodat mensen zowel de dienst als het voetbal kunnen bijwonen. Zou dat zijn gedaan, om het voetbal kijken voor de kerkgangers, mogelijk te maken of omdat er anders niemand in de kerk zit?
In mijn gemeente, en in vele andere behoudende geloofsgemeenschappen, wordt de dienst niet verzet. Gevolg zal zijn dat er mensen thuisblijven die er anders wel zouden zijn, dat er jongeren die ‘verplicht’ meemoeten van pa en ma (op z’n minst) met hun gedachten in Brazilië zitten en dat veel vaders zich opofferen om vanavond bij kindlief thuis te blijven en in de rust op bed leggen.

Zelf sta ik om eerlijk te zijn in dubio. Wij gaan niet elke zondagavond naar de kerk, maar proberen dan wel te luisteren naar de dienst via internet. Gaan we nu niet, dan sluit ik niet uit dat het voetbal het wint van het luisteren naar de dienst. Gaan we wel, dan laten we zien dat we de kerk belangrijker vinden dan het voetbal, maar is ons/mijn hart het daar altijd helemaal mee eens?

Gelukkig heeft de NOS er iets op gevonden. Zij hebben www.duelgemist.nl, niet speciaal voor de wedstrijden op zondag, maar zeker bruikbaar voor de kerkgangers. Zonder dat de uitslag in beeld komt, kan van elke wedstrijd een samenvatting worden bekeken of de hele wedstrijd. Als alle fans nou ook niets laten merken wanneer de kerkgangers na de dienst op weg naar huis gaan, dan kunnen wij ook nog genieten van een spannende wedstrijd.