De ondergrondse spoorweg | Colson Whitehead

De ondergrondse spoorweg

My rating: 4 of 5 stars


De spoorweg waarin je gelooft dat ie er is, die je de weg naar vrijheid beloofd. Die je als je uit de wagon naar buiten kijkt het ware Amerika laat zien.
Geen historische roman, maar wel de roman die tragiek van rassenongelijkheid, van slavernij, van onrecht tastbaar maakt. Je voelt je meegezogen in de ellende op de katoenplantage, meegezogen in de hoop die ontstaat bij vluchten op weg naar vrijheid, waarbij de vlucht an sich hopeloos lijkt, maar al intens de vrijheid wordt genoten die elke meter buiten de plantage ervaren wordt.
De roman ademt politieke ongelijkheid waarbij de onmacht van een ieder aan het licht komt. Van de onderdrukker, de slavenjager, de vrije zwarte, de gevluchte zwarte, de slaven en iedereen daaromheen. Een aanrader om te lezen, maar alleen als je bereidt bent kritisch te kijken naar hoe je het zelf zou doen. Toen, maar ook nu nog.

View all my reviews