Ik ben een ezel

Tijdens mijn verblijf in Bosch en Duin bij Eleos word ik aan een aantal onderzoeken en tests onderworpen. Deze onderzoeken hebben tot doel om een diagnose vast te stellen en daadwerkelijk aan de slag te gaan met therapieën. Aan de hand van de ezel vertel ik in deze blog hoe ik in elkaar steek.

‘Waarom een ezel?’ zul je je wellicht afvragen. Bij één van de onderzoeken werd gevraagd mezelf te vergelijken met een dier. Op dat moment wist ik het eigenlijk niet zo goed, maar ondertussen ben ik bij de ezel uitgekomen. De eerste gedachte bij de ezel is domheid, maar niets is minder waar. Een ezel kenmerkt zich juist door zijn buitengewone intelligentie. In een onderdeel van het psychologisch onderzoek werd gekeken naar mijn IQ. Ondanks dat ik het goed weet te verbergen kwam daar een verbazend hoge score (134) uit. Een volgend kenmerk is de eigenzinnigheid van de ezel. Voor de mensen die mij kennen zal het geen verbazing wekken, dat ik daarbij ook wat van mezelf herken.

Wanneer een ezel in een voor hem gevaarlijke situatie belandt, vlucht hij niet. Hij verstart, verzet geen stap meer en lijkt erg in zichzelf gekeerd. Ik durf te stellen dat ik in het achterliggende jaar heb gemerkt dat toen het mis ging in mijn hoofd, ik compleet verstarde. Toen men probeerde mij weer in beweging te krijgen, lukte dat niet. Pas wanneer het vertrouwen werd gewonnen werd ik weer volgzaam en trouw. Al heb ik hierin nog een lange weg te gaan.

Een ezel is niet in beweging te krijgen wanneer hij wordt geslagen. Zelf heb ik daar weleens anders over gedacht. Hoewel niet (altijd) aan de oppervlakte, heb ik mezelf ook regelmatig met geweld proberen aan te sporen vooruit te komen. Aan deze eigenschap van mezelf wordt momenteel in de therapie ik-versterking gewerkt.

Een ezel is geschikt als lastdier, trekdier en rijdier. Op meerdere manieren in te zetten dus. Ik pretendeer een generalist te zijn. Soms wil ik best wat werk verzetten, dan weer iets of iemand vooruit trekken en soms mag iemand een stukje met me meerijden.

Ook in de geschiedenis en de Bijbel komt de ezel een paar keer voor. Zo nam Cleopatra regelmatig een bad in ezelinnenmelk, dat is goed voor de huid. In de Bijbel reed de Heere Jezus op een ezel Jeruzalem binnen op Palmzondag. Ook in het Oude Testament komt de ezel voor bij Bileam, waar de ezelin verstandiger lijkt dan haar berijder.

Zoals elke vergelijking gaat ook de vergelijking van mezelf met een ezel natuurlijk wat mank. Een ezel kan ook behoorlijk koppig zijn en dat ben ik natuurlijk niet, toch?